Apple, Yapay Zeka Geliştirmelerinde Google TPU'larına Güveniyor
Yazar: Editör 31.07.2024 150 0
Paylaş

Apple, Apple Intelligence yapay zeka özelliklerini geliştirirken NVIDIA’nın donanım hızlandırıcılarını kullanmadığını, bunun yerine Google TPU’larına (Tensor İşleme Üniteleri) güvendiğini açıkladı.

Google TPU'ları ile Yapay Zeka Geliştirme

Apple’ın yakın zamanda tanıttığı Apple Intelligence özelliklerinin arkasında Google TPUv4 ve TPUv5 çipleri bulunuyor. Apple’ın resmi araştırma makalesine göre, bu çipler, Apple Temel Modellerinin (AFM) oluşturulmasında kritik bir rol oynadı. AFM-server ve AFM-on-device modelleri, çevrimiçi ve çevrimdışı Apple Intelligence özelliklerini desteklemek için tasarlandı.

AFM-server Modelinin Eğitimi

Apple, AFM-server modelini 8,192 TPUv4 çipi kullanarak eğitti. Eğitim süreci üç aşamada gerçekleştirildi: İlk olarak 6.3 trilyon token ile başlandı, ardından 1 trilyon token ile devam edildi ve son olarak 100 milyar token ile bağlam uzatma yapıldı.

Verilerin Toplanması ve Kullanımı

Apple, AFM’lerini eğitmek için Applebot web tarayıcısından toplanan veriler, çeşitli lisanslı “yüksek kaliteli” veri setleri, dikkatle seçilmiş kodlar, matematik ve kamuya açık veri setlerinden yararlandı. AFM-on-device modeli ise 2,048 TPUv5p çipi kullanılarak eğitildi ve AFM-server modelinden türetilmiş 3 milyar parametreli bir model olarak geliştirildi.

Performans ve Kıyaslamalar

Apple’ın kendi testlerine göre, AFM-server ve AFM-on-device modelleri, talimat izleme, araç kullanımı ve yazma gibi kıyaslamalarda mükemmel performans gösteriyor. Apple, yapay zeka geliştirme sürecinde Google TPU’larını kullanarak etkileyici sonuçlar elde etmeyi hedefliyor.

Paylaş
Hiç Yorum Yapılmamış
Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapın